Wykonanie

    1. Zaczynamy od ciasta: mąkę wsyp do miski i dodaj do niej oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
    2. Zacznij mieszać ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli.
    3. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.
    4. Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze przy pomocy dłoni, lub rozwałkuj delikatnie przy pomocy wałka na okrągły placek. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym i oprósz kilkoma szczyptami kminu rzymskiego i ziaren kolendry – to właśnie te przyprawy nadadzą pizzy aromatu znanego ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej.

      Pizza meksykańska

    5. Następnie poukładaj na pizzy wszystkie dodatki. Pamiętaj aby nie przesadzić z ich ilością 😉 Jak widać na zdjęciu,  mozzarellę najlepiej porozrywać na małe kawałki i poukładać je dość luźno – w trakcie pieczenia ser ładnie się roztopi i rozleje po całej pizzy.

      Pizza meksykańska

    1. Na samym wierzchu najlepiej ułożyć paprykę i cebulę, które w trakcie pieczenia ładnie się zrumienią.
    2. Pizzę piecz na najniższej półce piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez 7-9 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

      Pizza meksykańska