Domowa pizza na cienkim cieście i suchych drożdżach

Ciasto na pizzę włoską z tego przepisu tak jak wspomniałam Wam wcześniej robimy 1-4 dni wcześniej. Dobrze wyrobione musi poczekać w lodówce. Dobrze je zamknąć w szczelnym pojemniku (by nie wysychało) 2-3 razy większym, bo ciasto zwiększy swoją objętość. Do jego zrobienia używa się suchych drożdży. Z naszego przepisu na pizzę wyjdzie Wam dwa spore placki ( pizza na cienkim cieście) lub dwa małe (jeśli chcecie grubą wersję).

Ten właśnie przepis na pizzę to nasz ulubiony i jestem pewna że jeśli go wypróbujesz, będziesz robić go nie raz. Tak przy okazji zapraszam Cię również po inne nasze przepisy, np. na najpyszniejsze lody jakie jadłam – z tego przepisu.

Domowa pizza

Domowa pizza – składniki:

Składniki na ciasto na domową pizzę dojrzewającą

-450 mąki pszennej (najlepsza wychodzi z mąki typ 500 lub 600)

– łyżka soli

-1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży

-łyżka cukru

-2 łyżki oliwy z oliwek

-300 ml wody letniej

Składniki na sos do pizzy

-słoik/puszka przecieru z pomidorów.

-czosnek (dwa małe ząbki)

– oregano, zioła prowansalskie, bazylia do smaku wedle uznania

-sól

-odrobina cukru

– łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos czosnkowy (podobno robię najlepszy pod słońcem)

-kubek kwaśnej śmietany

-czosnek (ze 3 małe ząbki)

-czosnek w proszku

-odrobina cukru

-sól do smaku

-zioła prowansalskie lub oregano

Dodatki do pizzy (tu pełna dowolność)

-mozarella w kulce

-ser żółty (typowo do pizzy np mozarella)

-pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję)

-szynka, np parmeńska

-pomidory (mogą być koktajlowe)

-oliwki

-cebula

-ananasy

-kawałki grillowanego kurczaka

-cebula

-rukola

Domowa pizza