Domowa pizza na cienkim cieście i suchych drożdżach
Ciasto na pizzę włoską z tego przepisu tak jak wspomniałam Wam wcześniej robimy 1-4 dni wcześniej. Dobrze wyrobione musi poczekać w lodówce. Dobrze je zamknąć w szczelnym pojemniku (by nie wysychało) 2-3 razy większym, bo ciasto zwiększy swoją objętość. Do jego zrobienia używa się suchych drożdży. Z naszego przepisu na pizzę wyjdzie Wam dwa spore placki ( pizza na cienkim cieście) lub dwa małe (jeśli chcecie grubą wersję).
Ten właśnie przepis na pizzę to nasz ulubiony i jestem pewna że jeśli go wypróbujesz, będziesz robić go nie raz. Tak przy okazji zapraszam Cię również po inne nasze przepisy, np. na najpyszniejsze lody jakie jadłam – z tego przepisu.
Domowa pizza – składniki:
Składniki na ciasto na domową pizzę dojrzewającą
-450 mąki pszennej (najlepsza wychodzi z mąki typ 500 lub 600)
– łyżka soli
-1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
-łyżka cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-300 ml wody letniej
Składniki na sos do pizzy
-słoik/puszka przecieru z pomidorów.
-czosnek (dwa małe ząbki)
– oregano, zioła prowansalskie, bazylia do smaku wedle uznania
-sól
-odrobina cukru
– łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos czosnkowy (podobno robię najlepszy pod słońcem)
-kubek kwaśnej śmietany
-czosnek (ze 3 małe ząbki)
-czosnek w proszku
-odrobina cukru
-sól do smaku
-zioła prowansalskie lub oregano
Dodatki do pizzy (tu pełna dowolność)
-mozarella w kulce
-ser żółty (typowo do pizzy np mozarella)
-pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję)
-szynka, np parmeńska
-pomidory (mogą być koktajlowe)
-oliwki
-cebula
-ananasy
-kawałki grillowanego kurczaka
-cebula
-rukola