Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • ananas w puszce (waga po odsączeniu ok. 300g)
  • ok. 200 g szynki
  • kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
  • 200 g sera żółtego typu Ementaler
  • suszone oregano i bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Zagnieść ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta na gładką masę. (Ciasto będzie bardzo luźne).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  4. W tym czasie ananasa odsączyć na sitku.
  5. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto. (Ręce można posmarować olejem, aby ciasto się do nich nie kleiło).

2

  1. Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry lub kawałki szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem. (Jeśli wolicie, możecie ser dać na spód, czyli na pulpę pomidorową posypaną ziołami).

3

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pizza Hawajska