Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml lekko ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- ananas w puszce (waga po odsączeniu ok. 300g)
- ok. 200 g szynki
- kilka łyżek pulpy pomidorowej/ przecieru pomidorowego
- 200 g sera żółtego typu Ementaler
- suszone oregano i bazylia
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szczyptą cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Wyrośnięty zaczyn (z punktu 1) dodać do mąki razem z olejem. Zagnieść ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta na gładką masę. (Ciasto będzie bardzo luźne).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
- W tym czasie ananasa odsączyć na sitku.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto. (Ręce można posmarować olejem, aby ciasto się do nich nie kleiło).
- Posmarować pulpą pomidorową. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry lub kawałki szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem. (Jeśli wolicie, możecie ser dać na spód, czyli na pulpę pomidorową posypaną ziołami).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Całkowity czas przygotowania: | ||
Ilość porcji: | ok. 8 jako przekąska, ok. 4 jako porcja obiadowa | |
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |